Kembang Kuning – Gele Bloem

SerieVolgende       Pijl

Met dit project ga ik terug in de tijd van de koloniale oorlog (1945-1949) die Nederland voerde tegen de Republiek Indonesië. Een oorlog die in Nederland lang herinnerd werd als “politionele acties.”

Deze geschiedenis kwam voor mij tot leven toen ik een oud, vergeeld portret vond van mijn opa in uniform op 20-jarige leeftijd. Ik wist dat hij als dienstplichtig militair naar Indonesië was geweest maar ik had geen idee wat hij daar had meegemaakt. Opa is in 2005 overleden zonder ooit iets te hebben verteld. Ik kwam erachter dat hij bij de Mariniers in Surabaya, Oost-Java had gezeten. Een aantal van zijn bataljon-genoten heb ik opgezocht, geïnterviewd en geportretteerd. Aan hen kon ik de vragen stellen die ik aan opa had willen stellen.

Sinds 2010 ben ik verschillende keren in Indonesië geweest om onderzoek te doen naar de plaatsen waar de Nederlandse oud-mariniers veel over vertelden. Daarnaast heb ik zijn toenmalige tegenstanders; de Indonesische oud-strijders, geïnterviewd en geportretteerd. Zij vertelden hun kant van het verhaal. In 2014 woonde ik een half jaar in Surabaya.