Soep op Zondag (2008)

Serie3Volgende  Pijl

Rituelen en tradities, zonder werkelijk stil te staan bij het waarom.
De gereformeerde cultuur blijkt rijk te zijn aan bijzondere verhalen en gewoontes die los lijken te staan van het geloof.

Met deze serie ging ik terug in mijn herinneringen aan een streng gereformeerde jeugd. Het is daardoor een heel persoonlijke serie geworden. Ondanks dat ik het een zwaarmoedig geloof vind, zie ik toch een zekere schoonheid in de tradities en gewoontes.
Misschien dat het beeld wat ik schets niet helemaal representatief is voor hoe het nu is om in een gereformeerd milieu op te groeien.
Maar enige artistieke vrijheid heb ik mezelf gegund.

Eén van de tradities was om op zondagmiddag groentesoep te eten. De reden daarvan is dat er in de bijbel staat dat de zondag een rustdag is. Uitgebreid koken wordt daarom als werken gezien. De soep wordt zaterdag al gereed gemaakt.

Een andere mooie herinnering doet me denken aan m’n oma terwijl ze luistert naar de kerktelefoon.
Oudere mensen hoeven namelijk niet meer elke zondag naar de kerk. Via de kerktelefoon kan ze de kerkdienst toch thuis meemaken. In een gewone kerkdienst worden er op drie momenten snoepjes rondgedeeld, mijn oma hield die gewoonte in stand door ook alvast drie snoepjes voor zichzelf klaar te leggen.

Verder laat ik sfeerbeelden zien van bijvoorbeeld een boekenkast met geloofsboeken en een verzameling aan prekenbandjes. Op de achterkant van de casettebandjes lees je een hele geschiedenis af. Trouwpreek, begrafenis oma enz. Ook laat ik het moment zien dat een klein meisje aangekleed wordt voor de kerk.

Belangrijk aspect aan deze serie is dat het geënsceneerde momenten zijn. Op twee foto’s poseren mijn ouders en broer. Een aantal jaar geleden bestond deze scène nog in werkelijkheid. Maar nu zijn ze inmiddels niet meer gereformeerd en eten ze ook geen soep meer op zondag.