Uit eten in China (2008)

Serie4Volgende  Pijl

De Chinese zusterstad van Breda heet Yangzhou en ligt aan de oostkust, 5 uur rijden vanaf Shanghai.
De gemeente Breda en de AKV St.joost riepen studenten op om een reportage te maken over de stad Yangzhou. 12 studenten werden
geselecteerd en in april 2008 heeft deze reis plaats gevonden.

Van de foto’s is een boek gepubliceerd en begin 2009 zijn de foto’s tentoongesteld in het stadskantoor van Breda en het Blockprinting Museum in Yangzhou.

Mijn idee ging over het universele concept van uit eten gaan. De meest eenvoudige link tussen China en Nederland is het Chinese eten. Geen ander aspect uit de Chinese cultuur wat zo concreet naar voren komt.
In bijna elk dorp staat wel een Chinees restaurant. Maar.. hoe zou het zijn om in China uit eten te gaan?
Al gauw bleek dat het eten wat wij Chinees noemen, meer een Indonesische achtergrond heeft. Met Chinees heeft het weinig te maken, wel met de Chinese handelsgeest waarschijnlijk.

Yangzhou is een oude, historische stad en er zijn prachtige traditionele restaurants te vinden. De iets chicquere restaurants hebben verschillende kamers die per groep af te huren zijn. Daarnaast zie je dat ook een aantal Chinese fastfood-ketens terrein hebben gewonnen. Natuurlijk is er ook op straat allerlei eten te krijgen.
Tussen zes tot acht uur ‘s morgens zie je dat veel mensen buiten de deur ontbijten. Natuurlijk zoals in alle Aziatische landen niet met fruit of brood maar met warm, nogal kruidig eten!